Românii vor plăti rate mai mici la creditele în euro, pe termen scurt. Analiştii băncii JPMorgan anticipează că leul se va aprecia cu 3% "în următoarele zile şi săptămâni", cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.
Moneda naţională s-a apreciat uşor la începutul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotaţiile au coborât în jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piaţă liniştită şi cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Începând de la 1 ianuarie, băncile se vor alinia Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, cunoscute ca IFRS, în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.
Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de "supraprovizionare", notează JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS.
Ţinând cont de reglementările BNR, capitalul suplimentar astfel obţinut va fi probabil constituit în rezerve, anticipează analiştii JPMorgan.
Conform legii, instituţiile de credit nu pot deţine poziţii forex per valută mai mari decât echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve şi profit).
Din moment ce creditele în monedă străină constituie 65% din soldul total al împrumuturilor, băncile vor dori să schimbe rapid în lei "provizioanele suplimentare" deţinute acum în valută.
"Deşi există o perioadă de derogare de şase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce înseamnă că băncile pot păstra poziţiile excesive în valută pentru până la şase luni - regulile interne ale instituţiilor financiare le vor determina să închidă cât mai urgent aceste poziţii"