Haosul financiar care afectează zona euro amenință serios eforturile Irlandei de a-și stabiliza povara datoriei și de a reveni la o creștere economică sănătoasă, conform oficialilor Fondului Monetar Internațional.
În cadrul ultimului raport asupra situației economiei Irlandei, citat de publicația financiară „Financial Times, FMI și-a redus prognoza de creștere economică cu aproape jumătate, considerând că riscurile care amenință această creștere au crescut.
„Primii ani ai redresării Irlandei depind, în mare măsură, de exporturi, dar amenințările la adresa creșterii economice globale au escaladat, mai ales în legătură cu criza datoriilor suverane care afectează zona euro”, se arată în raportul FMI care acompaniază decizia de a elibera a treia tranșă a împrumutului de salvare. „Mai mult, evoluțiile haotice de pe piețele financiare și de obligațiuni din cadrul zonei euro, care se adaugă la problemele de finanțare cu care băncile și țările se confruntă, ar putea afecta negativ încrederea în redresarea economică și financiară a Irlandei”.
FMI și-a redus prognoza de creștere economică a PIB-ului irlandez de la 1,9% la 1%, considerând, totodată, că rata șomajului va rămâne aproape neschimbată. Aceste prognoze sunt justificate de o creștere mai slabă a exporturilor și o scădere accentuată a cererii pe piața domestică. Dacă economia irlandeză ar crește la 1% în intervalul 2012 – 2016, acest lucru ar cauza creșterea datoriei publice la 127% din PIB, în loc să scadă la 111% din PIB, așa cum este anticipat în cadrul programului de salvare.
Exemplu de succes
Programul de austeritate financiară implementat de Irlanda a fost lăudat de decidenții politici europeni drept un exemplu de succes pentru restul țărilor europene. Nicolas Sarkozy, președintele Franței, a declarat n octombrie că „Irlanda este o țară care se afla pe marginea p