După o emisiune la TVR, acum un an, Arafat mi-a spus sobru că cel mai grav pericol e privatizarea sistemului de urgenţă din sănătate. Pot s-o spun şi eu mai departe din moment ce intuiţiile sale au fost între timp confirmate şi, în seara aceasta, Traian Băsescu tocmai l-a criticat pentru că acest tip din sistem ştie că privatizare înseamnă moarte.
“Vă mai dau un exemplu de rezistenţă – am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun”, a spus Băsescu.
El a spus că argumentul lui Raed Arafat este “că statul trebuie să facă”. (sursa)
Frica lui Arafat de atunci nu era atît că diverşi politicieni au început să ceară privatizări. Frica domniei sale era atunci alta: că a văzut deja în alte părţi din Europa cît de injust şi haotic funcţionează concurentul privat în sistemul de urgenţă. O critică extrem de pertinentă venită din partea unui specialist a fost cea a medicului Florin Chirculescu, cel care a atacat ideea însăşi de privatizare a sănătăţii – argumentele sînt mai mult decît convingătoare atunci cînd ieşim din fandaxiile cu spitalul-SRL şi banibanibani şi intrăm în concret: tuberculoza nu poate fi privatizată (sursa).
Aici e de fapt problema. Că nu ai ce să dezbaţi prea mult. Aici sînt filozofii clare care se bat cap în cap. Privatizăm sau nu sănătatea, intrăm pe drumul alunecos al pachetelor de bază, pachetelor extra de servicii medicale? Specialişti mari spun nu. Preşedintele spune da. Ce facem?
Încă ceva: cine pune presiune pe sistemul privat de urgenţă? Aceleaşi firme private de pază şi protecţie care ar fi foarte interesate să intre pe această piaţă aşa cum au început să călărească în u