Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană au avertizat guvernul de la Budapesta că nu se vor întoarce la masa negocierilor pentru un nou acord de asistență financiară dacă Ungaria nu va modifica două controversate proiecte de lege.
Oficialii UE și FMI s-au retras de la masa negocierilor preleimnare cu guvernul de la Budapesta săptămâna trecută, după ce guvernul Ungariei a trecut prin Parlament, în regim de urgență, două proiecte de lege care privesc reforma băncii centrale și stabilitatea fiscală în pofida îngrijorărilor negociatorilor, arată publicația financiară „Financial Times”.
Proiecte de lege contrare legislației europene
O sursă apropiată negocierilor a declarat că negociatorii și-au exprimat îngrijorările față de aceste proiecte „în termeni extrem de clari”.
„Guvernul maghiar a fost rugat să nu se grăbească și să delibereze cu grijă asupra acestor proiecte. Dar acesta a perseverat” în intenția de a le adopta înainte de sfârșitul anului. Acest fapt a creat pericolul ca negociatorii să fie puși în fața unui fapt împlinit.
Proiectul de lege cu privire la banca centrală pune în primejdie independența acestei instituții. Legea privind stabilitatea fiscală, care ar introduce cota unică pe venit în Constituție, este considerată drept mult prea restrictivă pentru viitoarele guverne în a implementa politici fiscale.
Deși guvernul a făcut aluzie că va amenda legea băncii centrale ținând cont de îngrijorările FMI/UE, acesta refuză să ia în calcul modificarea legii stabilității fiscale.
Cota unică, un element crucial al programului de guvernare al primului ministru Viktor Orban, a fost introdusă în acest an, dar criticii susțin că această măsură este în beneficiul celor bogați și că a provocat o scădere a veniturilor bugetare, scădere acoperită doar prin implementarea altor măsuri de criză.
Într-o scris