Mario Draghi, presedintele BCEPietele internationale au fost cuprinse miercuri de un val de optimism dupa ce, printr-o masura considerata istorica, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a rezolvat, spun unii analisti, in mare parte, criza de lichiditate care readuce euro pe linia de plutire.
Draghi a fost botezat deja "Santa" Draghi, aluzie la cadoul nesperat de investitori venit in preajma Craciunului - BCE a imprumutat bancile din zona euro cu 489 miliarde de euro pentru 3 ani, intr-un acord de finantare de tip REPO, adica imprumuturi contra titluri de stat.
Este primul imprumut realizat la o scadenta atat de lunga si mult peste valoarea anticipata de specialisti, de 310 miliarde de euro.
Bancile vor folosi banii pentru a-si acoperi gaurile lasate de ranile adanci ale creditelor neperformante. 523 de banci au participat la operatiune, numele acestora si sumele imprumutate urmand sa fie anuntate.
Dincolo de controversele legate de modul in care bancile au reusit sa determine UE sa le acopere lipsa de performanta prin infuzia de tip american, cert este ca aceasta a reusit sa tempereze, macar pentru moment, perceptiile negative ale investitorilor privind soarta euro.
Prin injectia acestor bani, BCE a anuntat, de altfel, ca spera sa evite declansarea unei crize de lichiditate in zona euro, in conditiile in care bancile au devenit tot mai reticente in a se imprumuta intre ele.
Pietele au reactionat cu entuziasm la vestea acordului. Bursele europene s-au apreciat, iar euro a castigat aproape un procent in fata dolarului.
Potrivit analistilor, injectia de lichiditate ar putea avea efecte pozitive si pentru Romania. Cu conturile alimentate, bancile straine si-ar putea regandi planurile de a-si retrage banii din tara.
Mobius, optimistul de serviciu
In valul de opinii optim