Serviciul secret american nu a reuşit să ofere informaţii-cheie în situaţii de criză. Moartea dictatorului Kim Jong-il este doar una dintre acestea. Sursa: REUTERS
Kim Jong-il, enigmaticul lider de la Phenian, a decedat sâmbătă, la ora locală 8.30.
Patruzeci şi opt de ore mai târziu, oficialii din Coreea de Sud nu ştiau nimic despre decesul lui, iar la Washington, Departamentul de Stat a confirmat "relatările din presă" pe această temă abia după anunţul oficial al mass-media din Coreea de Nord, scrie "New York Times".
Nu este pentru prima dată când serviciile secrete americane eşuează în încercarea de a afla informaţii despre evenimente petrecute în Coreea de Nord sau despre implicarea ţării "care sfidează spionii şi sateliţii" în acţiuni ce ar fi putut constitui o ameninţare la adresa siguranţei naţionale a Statelor Unite.
Timp de 18 luni, oficialii de la Washington nu au primit nicio informare de la CIA despre o uzină de îmbogăţire a uraniului cu care Phenianul s-a lăudat, în cele din urmă, anul trecut, în faţa unui om de ştiinţă american, adaugă cotidianul citat.
Administraţia Bush, umilită de Mossad
În timpul ultimului război din Irak, nord-coreenii construiau un reactor nuclear în Siria, iar americanii habar nu aveau. Au aflat abia când şeful Mossad, Meir Dagan, l-a vizitat pe consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american de atunci, George W. Bush, şi i-a arătat fotografii cu reactorul din Siria. Acesta a fost distrus, în 2007, de aviaţia israeliană, după ce SUA refuzaseră să o facă.
Probleme cu sursele
Un fost oficial CIA a declarat pentru "New York Times", sub protecţia anonimatului, că una dintre marile probleme cu care se confruntă agenţia este calitatea informatorilor.
"Cel mai grav este că serviciul nostru de informaţii externe nu reuşeşte să pătrundă adânc în rândurile actu