Oferta BCE este un sprijin fără precendent oferit guvernelor îndatorate, ce vor găsi mult mai uşor finanţare la băncile comerciale. Banca Central Europeană a alocat astăzi suma de 489, 19 miliarde de euro pentru mult-aşteptatele împrumuturi pe trei ani. O a doua sesiune de împrumuturi este programată să aibe loc pe data de 29 februarie 2012.
Suma record acordată de BCE face parte din efortul Europei de a preveni un potenţial colaps al pieţelor de credit şi încetinirea creşterii economice, un demers care are însă ca obiectiv principal prevenirea unei eventuale recesiuni anul viitor. Prin alocarea de lichidităţi nelimitate băncilor riscurile producerii respectivelor evenimente nedorite sunt semnificativ diminuate.
Unii jucători pe pieţe consideră că noile împrumuturi de la BCE vor încuraja băncile comerciale să îşi crească expunerea pe piaţa obligaţiunilor suverane ale ţărilor cu datorii din zona euro sau să îşi menţină actuala expunere pe aceste pieţe, ceea ce va reduce presiunea asupra BCE de a susţine piaţa de obligaţiuni suverane.
„Datorită conexiunii existente între bănci şi guverne, băncile se pot salva pe ele de la faliment prin salvarea tărilor de origine de datoriile pe care le au", a spus Christian Schulz, economist la Berenberg Bank în Londra.
Cererea mare înregistrată marţi la licitaţia de obligaţiuni spaniole semnalează că injecţia mărită de lichidităţi poate ajuta ţările îndatorate din periferia zonei euro, întrucât guvernele au strâns mai mulţi bani decât plănuiau şi la costuri mult mai mici decât înainte.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a reiterat luni declaraţia potrivit căreia el speră că aceste noi măsuri vor ajuta la restabilirea creditelor pentru gospodării şi firme. De asemnea, Mario Draghi a spus că băncile vor putea folosi banii pentru a cumpăra obligaţiunile suverane ale ţărilor lor sau pentru a răscump