Cei trei ani de criză au adus schimbări importante în structura exporturilor româneşti, calculatoarele şi produsele eletronice având cea mai puternică ascensiune, de pe locul opt până pe locul doi, la o pondere de 8,9% din totalul exporturilor. La retrogradări pot fi amintite produsele industriei metalurgice, produsele de cocserie, articolele de îmbrăcăminte şi produsele chimice. Produsele din cauciuc şi masele plastice şi-au făcut intrarea în top 10, în timp ce categoria "alte mijloace de transport" a ieşit din top. Primii zece exportatori au avut în acest an o contribuţie de 20,7% din exporturile României, comparabilă cu cea din 2008, dar structura topului s-a schimbat.
Analiza exporturilor în structură indică faptul că sectorul "Calculatoare şi produse electronice" a înregistrat cea mai puternică ascensiune faţă de 2008, urcând de pe locul opt până pe poziţia a doua, respectiv de la o pondere de 5,2% din totalul exporturilor la 8,9% în 2011, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Pe un trend ascendent au fost şi echipamentele electrice, dar şi maşinile şi utilajele neclasificate în altă parte.
Sectorul auto s-a menţinut pe primul loc, dar ponderea a urcat cu 3% faţă de 2008, la 15,8% din totalul vânzărilor externe în primele 9 luni din acest an.
La categoria retrogradări figurează produsele industriei metalurgice, produsele de cocserie, articolele de îmbrăcăminte, produsele chimice şi produse ale agriculturii şi vânătorii.
Produsele din cauciuc şi mase plastice şi-au făcut intrarea în top 10 sectoare direct pe locul opt, cu o pondere de 4,6% în totalul exporturilor, în timp ce categoria "alte mijloace de transport" a ieşit din top.
Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, însă contribuţia lor în perspectivă devine incertă din ca