Kim Jong Un, fiul de 28 de ani al decedatului dictator nord-coreean, nu va fi singur la butoanele puterii de la Phenian, deocamdată urmând să împartă conducerea cu bătrânii regimului.
Regimul din Coreea de Nord a trecut după moartea lui Kim Jong Il de la o dictatură personală absolută la un sistem colectiv de putere. Tânărul Jong Un trebuie să accepte implicarea directă a unchiului său, Jang Song Taek (65 de ani), precum şi a generalului Ri Yong Ho, şeful armatei, a declarat pentru Reuters o sursă de nivel înalt apropiată cercurilor puterii de la Phenian şi Beijing.
Reformă în stil chinezesc?
El e deocamdată mai degrabă imaginea regimului, chiar dacă liderii armatei i-au declarat susţinerea. A fost asigurată astfel continuitatea dinastiei Kim şi exclusă o lovitură de stat militară, a relatat sursa menţionată, care în 2006 a anticipat pentru Reuters testul nuclear al Coreei de Nord.Dar e deja vizibilă şi afirmarea tinerei generaţii, noul star al puterii de la Phenian având un grup de apropiaţi cu vârste de 20-30 de ani. Care în viitor ar putea declanşa o reformă după model chinez. Ţinând cont de tradiţia despotică impusă de bunicul Kim Il Sung şi continuată de tatăl său, nu e exclus ca Jong Un să fie deja frustrat de implicarea bătrânilor.
Beijingul, principalul sprijin al Coreei de Nord, speră pe termen lung la o relaxare coordonată de tânărul Kim, cu efecte asupra traiului populaţiei, dar care nu va detensiona problema nucleară. Cartea deţinerii focoaselor nu va fi lăsată din mâini de liderii armatei, care vor să continue înarmarea, indiferent de presiunile externe, a spus sursa Reuters.