În 1998, juniorii ardelenilor au efectuat un turneu de pregătire în Coreea de Nord, ocazie cu care au depus buchete de flori la mormântul fostului dictator. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Chiar dacă nu se număra printre marile pasiuni ale defunctului lider Kim Jong-il, fotbalul a stârnit preocupare în Coreea de Nord. Crearea unei naţionale capabilă să ajungă la un Campionat Mondial şi să se bată cu ţările capitaliste a fost un obiectiv important.
În 1998, selecţionata de fotbal a Coreei de Nord începuse pregătirea pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2002, care avea să fie găzduit de Japonia şi Coreea de Sud. Printre partenerii de pregătire ai nord-coreenilor s-au numărat şi juniorii echipei Gloria Bistriţa.
Ardelenii au făcut o deplasare în cea mai izolată ţară din lume pentru a juca două partide amicale. Şeful delegaţiei a fost Ioan Horoba, actualul director general al formaţiei Gaz Metan Mediaş.
Juniorii Gloriei, aplaudaţi de 150.000 de nord-coreeni
Omul de fotbal a rememorat pentru EVZ experienţele pe care le-a trăit timp de două săptămâni la Phenian.
"În 1998, consulul român de la Phenian îşi încheia mandatul. Şi-a propus să organizeze câteva partide amicale între o echipă din România şi naţionala Coreei de Nord. Noi, cei de la Gloria, am primit invitaţia din partea FRF. Îmi era puţin teamă să mă duc acolo, dar până la urmă am acceptat. Nu mi-a părut rău, a fost o experienţă cum rar poţi să vezi. Ne-au primit bine de la aeroport. Am primit cu toţii buchete de flori. Mie mi-au dat un buchet mare de tot. Pe urmă, am aflat că florile nu erau ca să le pun în vază. Ne-au încolonat şi ne-au dus la mausoleul lui Kim Ir-Sen, fostul lor lider. Aşa am ajuns să-l comemorez pe fostul conducător", ne-a spus Horoba.
Juniorii Gloriei au disputat cele două partide de verificare, pe stadionul "Rungrado May Day", cel mai mare din lume. Da