Banca Centrală Europeană (BCE) lansează miercuri cea mai mare acţiune de salvare din istoria instituţiei. Băncile europene vor putea împrumuta bani la dobânzi preferenţiale pe termen de trei ani, fără nicio limită superioară a sumei. Politicienii speră ca băncile să cumpere la rândul lor obligaţiuni de stat cu aceşti bani. Criticii avertizează însă că planul ar fi un joc periculos cu focul.
Ultimul raport al BCE pe tema situaţiei financiare nu prevesteşte deloc lucruri bune. Tensiunile de pe pieţele financiare ar fi atât de mari, în prezent, cum nu au mai fost de la căderea Lehman Brothers încoace. Cert e că 2012 nu se anunţă un an uşor pentru bănci. A confirmat-o şi noul guvernator al BCE, italianul Mario Draghi, în faţa Parlamentului European.
Anul viitor, instituţiile financiare europene trebuie să ramburseze datorii de 725 de miliarde de euro şi pentru a face asta au nevoie de noi împrumuturi. În condiţiile în care pieţele nu mai vor să finanţeze bănci, ultima speranţă de evitare a unui colaps financiar masiv este noul program al BCE. Băncile vor putea împrumuta la o dobândă de 1% câţi bani doresc, pe un termen de trei ani. Unii experţi sunt de părere că băncile îşi vor asigura finanţare de mai multe sute de miliarde pe această cale, având în vedere condiţiile favorabile de împrumut.
Politicienii sunt în extaz. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, declara deja cu săptămâni în urmă că statele vor putea vinde din nou obligaţiuni la băncile naţionale.
Criticii acestui plan avertizează că Mario Draghi încalcă statutul BCE operând, de fapt, o finanţare statală acoperită. În plus, economiştii avertizează asupra riscurilor inflaţioniste pronunţate. Pe termen scurt, însă, majoritatea este de acord că planul ar putea funcţiona. Spania ar putea împrumuta, de exemplu, de două ori mai mulţi bani, la dobânzi destul de bune. Rămâne fără răspuns