Nu cred ca se asteapta cineva ca motiunea de cenzura de astazi sa aiba cea mai mica sansa de reusita. Bine ar fi pentru Opozitie ca macar toti parlamentarii proprii sa vina la vot, caci apropierea periculoasa a Craciunului ar putea provoca mari surprize.
Iar parlamentarii Puterii nici macar nu trebuie tinuti in banci cu forta. Indiferent de partidul din care fac parte, nu se poate proiect de lege mai pe placul lor decat cel intocmit de Traian Igas.
Si imediat ce motiunea va fi respinsa, iar legea comasarii alegerilor va fi adoptata, in palmele lui Traian Basescu va ateriza un cartof clocotit. Promulgarea acestei legi va fi un test major pentru presedinte. Un test de coerenta si chiar de onestitate. Iar semnalele pe care le-a dat deocamdata nu se arata foarte optimiste in privinta rezultatului acestui test.
Nici nu stiu daca exista vreo prevedere a acestei legi care sa nu contravina viziunii declarate a presedintelui. Cand s-a pus pentru prima data problema comasarii alegerilor, Traian Basescu declara: "Ar exista o justificare perfecta daca partidele din coalitie ar spune Da, amanam alegerile locale pentru ca trebuie sa facem reorganizarea administrativa si sa reducem cheltuielile de functionare a statului in teritoriu. Altfel, o tratez ca pe o problema a lor, pe care nu mi-o asum".
Asadar, Traian Basescu lega comasarea strict de regionalizare, care regionalizare nu se mai face insa, dupa cum a anuntat chiar Elena Udrea. Deci si unica justificare a comasarii, in viziunea presedintelui, a disparut.
Si, totusi, Traian Basescu declara acum, oarecum stanjenit ce-i drept, ca solutia comasarii i se pare acceptabila.
Atunci cand Coalitia a decis sa opereze o minima reducere a numarului de parlamentari, pana pe la 380, Traian Basescu s-a aratat profund nemultumit si a recomandat democrat liberalilor onest