Consiliul Concurentei a dobandit puteri sporite de investigare, puteri pe care le foloseste din ce in ce mai des, apreciaza Valentin Berea (foto), partener Bulboaca & Asociatii, care explica si de ce acest lucru creeaza neplaceri companiilor.
Avocatul a mentionat ca dreptul Concurentei a devenit un domeniu "hot" in ultimii ani, odata cu cresterea mizelor.
"Numarul investigatiilor si cuantumul amenzilor a crescut de an la an. In 2011 avem deja amenzi record intr-un singur caz - circa 63 milioane de euro in dosarul Vodafone & Orange si nu este exclus ca acest "record" sa cada in curand (se asteapta la sfarsitul acestui an decizia pe piata carburantilor)", a spus partenerul Bulboaca & Asociatii.
El a subliniat totodata ca autoritatea de concurenta a dobandit puteri sporite de investigare, puteri pe care le foloseste din ce in ce mai des. "Spre exemplu, in 2010, potrivit unor date neoficiale, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate ('down raiduri') asupra a 187 de sedii si puncte de lucru ale diverselor societati investigate (inspectia inopinata fiind un instrument pe cat de util pentru Consiliul Concurentei, pe atat de neplacut pentru partea investigata)", a adaugat Valentin Berea.
Mai multe dosare
Partenerul Bulboaca & Asociatii a mentionat ca numarul de dosare pe domeniul "competition" inregistrate de casele de avocatura este unul ascendent iar explicatia este legata de intensificarea activitatii Consiliului Concurentei.
Potrivit lui Valentin Berea, solicitarile clientilor in materie de concurenta sunt foarte diverse. "Unii clienti au o atitudine proactiva si ne mandateaza in scop profilactic pentru a face sesiuni de training cu angajatii lor si a-i invata ce trebuie sa faca si sa nu faca pentru nu incalca legislatia concurentei, sau pentru a identifica eventualele riscuri concurentiale