Filarmonica de Stat Oradea va prezenta astăzi, în premieră pentru publicul bihorean, lucrarea de mare anvergură "Naşterea Domnului - oratoriu bizantin de Crăciun", de Paul Constantinescu (1909-1963). "Compus în 1947, acest oratoriu a avut probleme cu reprezentarea lui. Din fericire, am depăşit fila de istorie comunistă, care nu a permis exprimarea în limbaj religios. Alături de George Enescu, Paul Constantinescu este un compozitor reprezentativ pentru şcoala românească", a declarat dirijorul Romeo Râmbu.
Directorul Filarmonicii orădene, Todor Albert a precizat că orchestra filarmonicii dedică acest concert atât sărbătorii de Crăciun, cât şi memoriei marelui compozitor Paul Constantinescu, de la a cărui moarte s-au împlinit , în 20 decembrie, 48 de ani.
Concertul de excepţie îi va avea ca invitaţi patru tineri solişti, toţi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică (UNM) din Bucureşti, la prima lor colaborare cu filarmonica orădeană: soprana Mirella Bunoaica, mezzo-soprana Natalia Godovaniuc, tenorul Florin Ormenişan şi basul Dan Popescu. Îşi va da concursul şi Corul filarmonicii, dirijor Zsolt Laszloffy. Albert Todor, managerul filarmonicii, a menţionat că că noile colaborări se suprapun şi cu proiectul instituţiei de a invita tineri consacraţi pentru a fi mai bine cunoscuţi în ţară.
Cine sunt soliştii?
Soprana Mirella Bunoaica, născută în 1985 în oraşul Slobozia, este absolventă a Univesităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Canto la clasa profesoarei Maria Slătinaru-Nistor şi masterat cu profesoara Horiana Brănişteanu la renumita Universitate de Muzică Mozarteum din Salzburg. În prezent, oferă concerte şi spectacole pretutindeni în lume, iar din 2013 a primit un contract de colaborare cu Opera din Stuttgart.
Mezzo-soprana Natalia Godovaniuc, născută în Republica Moldova, oraşul Bălţi, în 1988, este tânăr