Dirijor de cor inca de la varsta de 14 ani, avand ca preocupari principale viola si dirijatul, Dumitru D. Botez a fost si autorul mai multor sute de lucrari corale ce sunt incluse si astazi in repertoriile ansamblurilor din toata tara. Ca multi dintre artistii acelor vremuri, Dumitru D. Botez a avut probleme cu regimul. Pe vremea cand era dirijor al Corului Radio, pentru a nu se intalni cu un oaspete de seama din strainatate, fusese inchis intr-o camaruta din Radio. Ulterior fusese chiar demis, pentru vini inchipuite, fiindu-i interzis sa mai dirijeze. Cum justificau comunistii demiterea muzicianului: se extazia in fata compozitiilor de Brahms, lua in deradere cantecele de mase, criticase textul imnului pentru Stalin, nu se adresase Partidului si Tovarasului niciodata.
Citeste mai jos si o amintire a lui Dumitru D. Botez despre George EnescuAsculta De cand Domnu' s-a nascutu in interpretarea Corului Sound
Dumitru D. Botez (1904-1988)
S-a nascut la Roman, judetul Neamt. A absolvit doua facultati (Facultatea de Drept din Iasi si Conservatorul din Iasi).
O amintire din timpul studiilor, despre George Enescu (amintire transcrisa de sotia sa, doamna Cecilia Botez, in volumul nepublicat de amintiri):
"La Conservatorul din Iasi a venit, odata, si Enescu, si ne-a cantat la pian o reductie a Simfoniei a III-a de Beethoven, in versiunea lui, proprie. Dupa ce am ascultat cu totii concertul, Aspasia Burada, profesoara de pian la Conservator, s-a asezat in genunchi in fata lui si i-a sarutat mana, coplesita de emotie...!"
O pasiune pentru viola si dirijat
In Bucuresti, Dumitru D. Botez a cantat o vreme in Orchestra Radio, la viola. Mai tarziu, avea sa afirme ca, probabil, unul dintre motivele pentru care ii placea foarte mult sa obtina o sonoritate catifelata a corului, se datora timbrului mangaietor a