Dulce şi sănătos. Este secretul unei mici afaceri cu delicatese apicole deschise de un tânăr din Sălaj într-un mic sat de pe Valea Barcăului, pentru a le arăta localnicilor că îşi pot vinde produsele.
Miere de albine cu chilli. Poate părea un produs exotic, însă pe eticheta lui scrie „produs pe Valea Barcăului“, într-o făbricuţă deschisă nu de mult în Valcău de Jos, un sat cu 960 de locuitori. Amenajată în fosta clădire a primăriei, făbricuţa cu trei angajaţi ascunde şi alte delicatese, 100 la sută naturale: miere cu polen şi propolis, miere cu nucă şi propolis, miere cu prune uscate, miere cu scorţişoară sau cuişoare, prune uscate umplute cu miez de nucă. Totul ambalat în cutii pe care scrie, cu mândrie locală, „Valea Barcăului“. Află AICI mai multe detalii despre produse.
„Este o reţetă despre cum micii producători locali ar trebui să se promoveze singuri, despre cum ar trebui să meargă ei direct la beneficiari, nu să aştepte să vină intermediarii la ei. Este, dacă vreţi, o lecţie despre respectul faţă de natură, faţă de sănătate, faţă de calitate“, explică Alin Prunean, directorul executiv al Fundaţiei „Agapis“, care a pus fabrica pe picioare.
CLICK AICI PENTRU GALERIE
Miere de la un apicultor din sat
De la mierea pusă în borcane, până la nucile de umplut prunele uscate, totul este produs la Valcău ori în satele din împrejurimi. Mierea este cumpărată de la Papp Miklos, un localnic care stăpâneşte tainele apiculturii de 50 de ani. În vârstă de 68 de ani, vălcăuanul are grijă de peste 200 de familii de albine şi este acum liniştit ştiind că are cine să-i cumpere mierea.
Şi mâna de lucru este tot locală. Pentru Ecsedi Maria, deschiderea fabricii a venit ca o mană cerească. „Am lucrat la Şimleu, la Filatura, dar s-a închis şi am intrat în şomaj. În zonă nu ai, efectiv, unde să te angajezi – sunt doar două