Cozonacul e un produs care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Libertatea vă arată care sunt ofertele din magazine, dar şi cât vă costă dacă vreţi să-l preparaţi acasă. Cozonacul e un produs care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Libertatea vă arată care sunt ofertele din magazine, dar şi cât vă costă dacă vreţi să-l preparaţi acasă.
Ingrediente: pentru aluat: 1 kg făină, 300 g zahăr, 4 gălbenuşuri, coaja rasă de la două lămâi, esenţă de rom şi de vanilie, un vârf de sare, 250 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie uscată, unt cât o nucă. Pentru umplutură: 4 albuşuri, 25 g de cacao, 4 linguri de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie, 200 g nuci, un gălbenuş pentru uns.
Preparare: se pune făina într- un vas şi se amestecă cu 50 g drojdie uscată (această drojdie nu se dizolvă), apoi se lasă 15 minute. Între timp, laptele, zahărul, esenţele de rom şi de vanilie şi coaja de la lămâi se pun în-tr-o cratiţă, la foc, până devin fierbinţi, după care se amestecă cu făina şi cu gălbenuşurile. Se frământă bine, treptat se adaugă uleiul, până devine un aluat elastic. Se lasă să crească o oră. Între timp se ung tăvile cu unt. Pentru umplutură: albuşurile se bat cu 3-4 linguri de zahăr, se adaugă esenţele, cacaua şi nucile. După ce aluatul a crescut, se împarte în două. Se întinde o bucată pe masă, cu mâna, şi se pune umplutura deasupra. Se rulează, se introduc în tavă şi se lasă la crescut 30 de minute. După ce au crescut în tăvi, se ung cu gălbenuş şi se dau la cuptor 45 de minute.
Total: 22 de lei