* BNR nu va permite o apreciere rapidă a cursului
Trecerea băncilor din sistemul nostru bancar la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de la 1 ianuarie 2012, va elibera în piaţă o "cantitate însemnată de valută", ca urmare a noului sistem de provizionare, sunt de părere analiştii economici. Totuşi, chiar dacă va exista un exces de valută în piaţă, care probabil va determina vânzări de euro, nu va exista o tendinţă de apreciere a monedei naţionale, susţin analiştii.
Melania Hăncilă, economistul şef de la Volksbank, ne-a declarat că valuta eliberată în piaţă ca urmare a trecerii la IFRS va fi vândută treptat de bănci.
Domnia sa ne-a precizat: "Noul sistem de provizionare conform metodologiei IFRS va elibera în piaţă o cantitate însemnată de valută, care în mare parte va fi vândută treptat, băncile având la dispoziţie primul semestru din 2012 pentru a-şi lichida poziţia valutară, ceea ce va implica în mare parte vânzări de euro. În contextul actual, este puţin probabil ca vânzările de euro să conducă la o apreciere a leului, deoarece presiunile de apreciere interne vor fi contrabalansate de tensiunile de pe pieţele externe, astfel nivelul suport de 4 lei/euro va rezista, mai ales că nici Banca Centrală nu va permite o apreciere rapidă a cursului, datorată unor factori conjuncturali, cum ar fi trecerea la IFRS".
Economistul şef de la Volksbank a adăugat că raportarea financiară conform IFRS este în principal o modificare de natură contabilă şi va presupune cheltuieli mai scăzute ale băncilor cu provizioanele.
Melania Hăncilă a adăugat: "Un prim impact va fi majorarea veniturilor bancilor, ceea ce ar putea determina trecerea pe profit a sistemului bancar în 2012, după ce în ultimii doi ani s-au înregistrat pierderi la nivel de sistem. Deşi, trecerea la IFRS va presupune diminuarea provizioanelor, nu va implica şi relaxa