Prim-ministrul italian, Mario Monti, cere astăzi parlamentului un vot de încredere pentru a accelera ultimul demers de aprobare a pachetului de măsuri de austeritate. Pachetul de măsuri de austeritate a intrat în vigoare de pe 4 decembrie, dar are nevoie de aprobarea parlamentului pentru a deveni legi permanente. Aceste legi, odată aprobate ar aduce economii în valoare de 33 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) la bugetul statului.
Pachetul de reforme este absolut necesar în încercarea oficialilor italieni de a recâştiga încrederea pieţelor în a cea de-a treia mare economie a zonei euro, după Germania şi Franţa.
În urmă cu cinci săptămâni, Mario Monti l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în funcţia de prim-ministrul al Italiei. Mario Monti, împreună cu echipa sa de tehnocraţi au avut parte de suportul parlamentului pentru a concepe acest program de măsuri pentru salvarea Italiei.Legile elaborate urmează a fi aprobate astăzi după-amiază de Senat.
Măsurile de austeritate luate de Mario Monti includ măriri de taxe, reduceri de cheltuieli publice şi revizuirea pensiilor. Guvernul a oferit votul de încredere pachetului de legi pentru „salvarea Italiei" săptămâna trecută şi l-a trecut mai departe în Camera inferioară a Parlamentului. Astfel, astăzi se aşteaptă ca Senatul să-şi ofere votul de încerdere pentru ca măsurile să poată fi implementate înainte de Crăciun.
În ceea ce priveşte mărirea taxelor şi revizuirea pensiilor, atît oamenii lui Berlusconi din partidul liberal, cât şi democraţii nu sunt de acord cu adoptarea acestor legi, dar ştiu că sabotarea lor ar duce la o catastrofă economică şi la intrarea în incapacitate de plată.
Recâştigarea încrederii în Italia este esenţială pentru salvarea zonei euro, dar măsurile de austeritate pe care el le-a propus nu sunt deloc bine primite de populaţie, ceea ce a dus la pierderea popularităţi