Porcul a ajuns un mijloc de atragere a turiștilor și implicit de a face bani. Zeci de pensiuni din Bucovina le oferă turiștilor un spectacol inedit.
Pentru a avea cât mai mulți turiști, administratorii pensiunilor din Bucovina taie porcul chiar în fața turiștilor. „Am tăiat un porc de vreo 200 kilograme și am făcut preparate petru a avea pe când vin turiștii, iar pe 24 dimineața, când se cazează, noi pregătim cel de-al doilea porc. Așa turiștii pot să mănânce șorici și să vadă cum se pregătește cârnațul, chișca, iepurașul, toate tradiționale și ecologice“, ne-a spus Dumitru Bodnar, administratorul unei pensiuni din Sucevița.
Dacă de Ignat toți gospodarii din Bucovina taie porcul, iar tradiția nu se mai respectă întru totul la casele oamenilor, astăzi, pe 22 decembrie, de la ora 9.00, reprezentanții Muzeului Bucovina îi așteaptă pe toți sucevenii și turiștii care au ajuns în zonă să vadă cum se tăia porcul în urmă cu zeci de ani.
Ca și anul trecut, întreg spectacolul are loc la Muzeul Satului Bucovinean, unde cei prezenți vor putea vedea pe viu ritualul tăierii porcului în Bucovina în compania muzeografilor suceveni care le vor spune turiștile superstițiile păstrate din străbuni.
„Avem un porc de aproximativ 100 kilograme pe care l-am primit din sponsorizări, iar angajații noștri vor pregăti ca și anul trecut preparatele din carne. Îi așteptăm pe toți cei care vor să vadă cum se pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba, dar şi alte preparate tradiţionale de Crăciun“, ne-a spus Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. Ideea a aparținut Consiliului Județean, evenimentul făcând parte din Proiectul „Crăciun în Bucovina“.
„Încă nu cred că a ajuns porcul o chestie comercială, însă poate deveni. Oamenii nu mai pârlesc porcul cu paie ci cu lampa de gaz, nu îl mai frecă cu sare și făină ci doar cu sare și cu peria de paie și mai ales că nu prea se mai