Lansarea focurilor de artificii este interzisă pe timpul nopţii, de la ora 22.00 până la 7.00. Cei care vor încerca însă să se delecteze cu senzații tari riscă să plătească amenzi de 400 de lei pentru bubuituri.
„Îndemnăm cetăţenii, în special părinţii şi pedagogii, de comun să întreprindem măsurile corespunzătoare pentru a nu admite utilizarea produselor pirotehnice de către minori, pentru a evita pericolul unor eventuale incidente", a declarat şeful Direcţiei ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Marin Maxian.
Oamenii legii recomandă cetăţenilor să procure articole pirotehnice doar în unităţile comerciale autorizate și să le folosească doar în noaptea dintre ani. Produsele pirotehnice trebuie să aibă etichetele în limba de stat, iar pe acestea să fie trecute denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă şi distanţa de securitate în timpul utilizării, cu ataşarea instrucţiunii de folosire adecvată.
Potrivit oamenilor legii, în prezent există 12 agenţi economici licenţiaţi în domeniul importului şi depozitării articolelor pirotehnice, precum şi organizării spectacolelor pirotehnice şi focuri de artificii. De asemenea sunt 12 unităţi comerciale autorizate să vândă articole pirotehnice. Şase sunt în municipiul Chişinău, 2 la Bălţi, câte o unitate la Ungheni, Drochia, Anenii Noi şi Orhei.