Aproape jumătate dintre poliţişti pot pune în pericol siguranţa lor şi a celorlalţi cetăţeni din cauză tulburărilor de somn de care suferă. Un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane şi citat de Health.com a scos la iveală că în jur de 40% dintre oamenii legii suferă de insomnii.
Din cei aproximativ 5.000 de poliţişti care au luat parte la studiu 40% manifestă predispoziţie către tulburări de somn cum ar fi insomnia sau apneea. Şi mai şocant este că 46% dintre poliţişti au recunoscut că mai moţăie la volan din când în când, iar 26% dintre ei au făcut acest lucru cel puţin o dată sau de două ori în ultima lună dinaintea participării la studiu. Spre deosebire de colegii lor bine odihniţi, poliţiştii cu tulburări de somn sunt mai predispuşi să creeze probleme la serviciu, cum ar fi erori administrative şi de siguranţă sau să manifeste nervozitate faţă de infractori.
"Patru din cinci poliţişti afectaţi nu fuseseră diagnosticaţi şi nici trataţi în prealabil pentru tulburări de somn. Asta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru iniţiarea unor programe de testări amănunţite la locul de muncă, nu doar în cadrul Poliţiei, ci şi în cazul altor servicii publice", a declarat autorul studiului, Charles Czeisler, profesor în medicina somnului la Şcoala Medicală Harvard din Boston.
Cercetarea este prima de acest fel care analizează comportamentul legat de somn al oamenilor legii, iar la ea au luat parte în jur de 4.800 de poliţişti americani şi 150 din Canada. Subiecţii au fost puşi să completeze chestionare online sau în persoană în care să răspundă la întrebări despre obiceiurile lor de somn şi de muncă. Mai bine de 70% dintre subiecţi au fost supravegheaţi atent timp de câteva luni.
Participanţii la studiu au fost aleşi aleatoriu din rândul oamenilor legii, nu şi din alte categorii profesionale, deci este greu de stabilit, prin compar