CE recomandă Guvernului să creeze, în colaborare cu Consiliul Concurenţei, o piaţă de tranzacţionare a gazelor naturale, asemănătoare pieţei de energie OPCOM, şi să elimine toate barierele fizice care împiedică exportul gazelor, acestea fiind condiţii "cruciale" pentru liberalizarea preţurilor.
"În sectorul energiei au fost făcute progrese limitate (...). S-a propus implicarea Consiliului Concurenţei şi dezvoltarea unei burse a gazelor naturale, la fel ca piaţa energiei electrice. Un alt aspect este cel privind eliminarea barierelor fizice pentri comerţul cu gaze. Acestea sunt condiţii cruciale pentru asigurarea succesului procesului de renunţare la preţuri reglementate şi pentru ca România să facă parte din piaţa internă a Uniunii Europene", se spune într-un raport al Comisiei Europene (CE).
Documentul precizează că barierele privind exportul de gaze vor trebui eliminate cât mai curând posibil, întrucât în acest domeniu România "nu a făcut niciun progres".
Camera Deputaţilor a apobat în 15 decembrie un proiect de modificare a legii gazelor, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu, care interzice exportul de gaze până când România va avea o alternativă la importul de gaze din Rusia.
România importă gaze din Federaţia Rusă, indirect, prin intermediari, şi din Ungaria, de unde vin cantităţi nesemnificative prin raportare la consum, însă infrastructura existentă nu permite exportul de gaze din România.
Singurele modalităţi prin care România va putea să îşi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco şi AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este funcţional, iar realizarea lor este estimată în câţiva ani.
De asemenea, crearea unei platforme de tranzacţionare a gazelor este necesară pentru asigurarea competiţiei pe această piaţă controlată în