Atacul presedintelui Traian Basescu impotriva procurorilor DNA, lansat miercuri, 21 decembrie, la postul public de radio, atac reluat in forta seara la TVR, reprezinta o tentativa clara de intimidare a anchetelor si o lovitura grea data luptei anticoruptie, mascate sub aparenta unor reprosuri legitime. Raul facut de seful statului este enorm, cu efecte distrugatoare pe termen lung. Din cateva vorbe iresponsabile, varsate putin inaintea raportului Comisiei Europene, determinant pentru aderarea Romaniei la Schengen, seful statului se dezlantuie impotriva unei institutii care si-a castigat respectul la Bruxelles si credibilitatea in plan intern.
Presedintele Basescu s-a folosit in mod incorect de toate armele diversiunii pentru a discredita activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. A prezentat cifre false, reprosandu-le procurorilor un numar prea mare de achitari. “Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati: din 8 sunt 4 si 4 (…) 50% nivel de eroare la dosarele de mare coruptie; prea mult ”, zice seful statului. Fals. Din 8 sentinte recent pronuntate, inventariate de HotNews.ro, doar doua sunt achitari, restul sunt condamnari cu suspendare, una cu executare. In cazul condamnarilor cu suspendare, nu inseamna ca esti nevinovat.
E posibil ca, pronuntand condamnari cu suspendare, decizia judecatorului sa fie gresita, dar la fel de bine poate fi corecta. Daca e proasta, poate fi din cauza fricii judecatorului de a trimite politicieni la inchisoare. Ce treaba are procurorul cu suspendarea din moment ce a probat vinovatia? Ce treaba are cu modul in care un judecatorul individualizeaza pedeapsa? Perfect adevarat ca avem de-a face cu suspect de multe condamnari cu suspendare, dar cum a stabilit seful statul atat de repede vinovatul? Reprosul adresat exclusiv procurorilor denota rea credinta, mai ales prin manipularea grosolana a cifrelor.