Pentru piaţa globală de fuziuni şi achiziţii, anul 2011 va rămâne în memorie ca fiind împărţit în două etape cu caracteristici complet diferite: prima, cea de creştere spectaculoasă a mega-tranzacţiilor pe piaţa americană, şi cea de-a doua, caracterizată de adâncirea crizei datoriilor zonei euro, criză ce a crescut pericolul recesiunii nu numai în ţările europene, cât şi în America.
Chiar dacă majoritatea estimărilor pentru anul 2012 sunt pesimiste, dat fiind problemele încă departe de a fi rezolvate din Europa, există şi voci care afirmă că anul 2012 va aduce o nouă perioadă de efevescenţă pe piaţa globală de fuziuni şi achiziţii.
1. Anshu Jain, directorul departamentului de investiţii al Deutsche Bank: „ Băncile de investiţii care au fost pe timp de criză mai puternice decât altele vor înregistra în continuare creşteri. Scumpirea capitalului şi îmbunătăţirea modestă a situaţiei actuale vor determina un număr semnificativ de competitori să se retragă din afaceri. Asta va însemna câştig de cotă de piaţă şi profitabilitate mai mare pentru băncile puternice, care vor rămâne în piaţă".
2. Jes Staley, CEO-ul băncii de investiţii JPMorgan: "Dacă vom intra într-o eră dominată de o creştere economică moderată, în special în ţările dezvoltate ale lumii, managerii băncilor de investiţii vor căuta variante alternative de dezvoltare, care să conducă la o creştere naturală şi sănătoasă a afacerilor lor. O să vedem cum piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte rapid. Noi ne vom uita cu atenţie la ceea ce se întâmplă în America."
3. Stephen Schwarzman, CEO Blackstone : "Mă aştept la multe tranzacţii. Finanţările vor fi însă extrem de reduse pentru Europa. O serie de tranzacţii europene vor fi finanţate prin împrumuturi în valute din afara zonei euro. Suntem însă îngrijoraţi de posibilele dificultăţi pe care industria de privat equity (fonduri de in