Bilanţul seriei de atentatelor teroriste cu bombe organizate joi dimineaţă, la Bagdad, se ridică la 57 de morţi şi 179 de răniţi, majoritatea din rândul majorităţii şiite, a anunţat ministerul irakian al sănătăţii.
Acesta este cea mai sângeroasă zi în Irak de la plecarea la sfârşitul săptămânii trecute a soldaţilor SUA. Cele mai multe victime, 13 morţi şi 36 de răniţi, au fost înregistrate într-un atentat kamikaze în cartierul Karrada, la sediul Comisiei guvernamentale pentru integritate, unde un bărbat a condus în clădire un automobil plin de explozibili, relatează televiziunea Al Jazeera.
Alte explozii ale unor automobile capcană au avut loc în cartierele centrale Alawi şi Bab al Mudham, în districtul şiit Shula din nord-vestul oraşului, precum şi în alte zone ale oraşului. De asemenea, o patrulă a poliţiei a fost mitraliată într-o ambuscadă.
Tensiune la maxim după plecarea americanilor
La numai câteva ore după părăsirea teritoriului irakian de către ultimul convoi cu militari americani, tensiunea politică şi interetnică a urcat la maxim după acuzaţiile de terorism aduse vicepreşedintelui sunit Tareq Al-Hashemi.
Pe numele acestuia s-a emis un mandat de arestare de către autorităţile judiciare ale guvernului condus de premierul şiit Nuri Al-Maliki. Al Hashemi a fugit însă în zona de nord administrată de kurzi, de unde a denunţat fabricarea acuzaţiilor respective de către oamenii primului-ministru.
Guvernul de la Bagdad a cerut administraţiei kurde autonome să îl predea de urgenţă pe fugar, însă aceştia nu par să dea curs cererii, liderii lor fiind mai apropiaţi de suniţi. Atmosfera a fost încinsă şi de solicitarea adresată de Al-Maliki parlamentului de la Bagdad de a-l demite pe vicepremierul sunit Saleh Al-Mutlaq.
Pericol de război civil
Răfuielile liderilor politici poate dezintegra fragilul sistem de divizare etnică