Viitoarea lege care va guverna sistemul de sănătate nu este definitiv conturată, momentan este un proiect, iar peste câteva zile acesta va fi publicată pe site-ul ministerului, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, în dezbaterea publică de astăzi, citat de HotNews.ro. El a reacţionat astfel la criticile dure aduse de FMI proiectului de lege.
„Asigurarea obligatorie de bază se va păstra, dar gestionarea banilor se va face de către asigurătorii privaţi. Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor şi CNAS vor supraveghea sistemul. Se conturează o piaţă privată reglementată de către stat“, a declarat Ritli Ladislau.
El a mai spus că „este nevoie de această schimbare pentru că populaţia este nemulţumită de actuala stare. Profesioniştii din sistem sunt nemulţumiţi din cauza salarizării şi dotării tehnice necorespunzătoare. Subfinanţarea sistemului este recunoscută oficial, ca şi proasta utilizare a resurselor“.
Ministrul a spus că va apărea asigurarea privată facultativă pentru serviciile neacoperite de pachetul de bază.
Duţă: monopolul statului va fi spart
În cadrul aceleaşi dezbateri publice, preşedintele CNAS, Lucian Duţă a afirmat spargerea monopolului din Sănătatea dar cu garantarea echitării în acces la serviciile medicale de către statul român. „Banii pe care fiecare cetăţean îi plăteşte pentru sănătate sunt bani privaţi.
Necesitatea administrarii private a acestor bani este o consecinţă firească. E nevoie de spargerea monopolului CNAS şi apariţia caselor de asigurări private”, a mai completat , Lucian Duţă.
„Al doilea monopol pe care ne-am propus sa-l spargem este cel de la nivelul spitalelor: posibilitatea intrărilor de surse de finanţare în aceste spitale din alte surse decât bugetul de stat şi bugetul asigurărilor fără a se pierde forma de proprietate a statului. Spitalele îşi modifica formă de organizar