Opt băieţi stau în Casa Şcolarilor din Valea Screzii. Cel mai mic are 9 ani, iar cel mai mare - 12. Marinuş e cuminte, Nicu - sclipitor, Mihai - mămos, iar Rafi are mult bun simţ. "Toţi sunt deosebiţi", spune despre copiii săi doamna Mioriţa, îngrijitoarea lor. Pe unii dintre ei îi ştie de când erau "în faşă". De altfel, asta e expresia care descrie cel mai bine trecutul multora dintre copiii aflaţi în tabara de la Valea Screzii a părintelui Nicolae Tănase.
De mai bine de 15 ani, preotul primeşte aici copiii nimănui, pe cei orfani, ori pe cei aflaţi în dificultate. La fel cum le găzduieşte şi pe viitoarele mămici, ori pe femeile care vin să-i lase pruncii abia născuţi în grijă. Până când? Până s-or pune pe picioare.
Doamna Mioriţa are grijă de opt băieţi. Cel mai mic are 9 ani, cel mai mare - 12
"Mulţi dintre ei sunt aici din faşă", spune doamna Mioriţa, "şi când cresc merg la şcoală. Cei mici, până în clasa a IV-a, la Valea Screzii, şi cei mari, până la a opta, la Valea Plopului", explică ea situaţia şcolarilor, înainte de a trece în revistă programul copiilor.
"La 6.00 dimineaţa trezirea şi spălatul, la 6.30 - masa, iar apoi cei mici se duc la şcoală, că vine microbuzul să îi ia. Pe la unu vin de la şcoală, din nou masa, după care au program de voie 60 de minute. La patru ne apucăm de lecţii", continuă.
Tot ea spune că cei mici au preparator, cu care îşi pregătesc temele la matematică, la română ori la geografie. Cei care au nevoie, pentru care sunt şi copii sclipitori, care au doar FB în carnetul de note, adică Foarte Bine, explică Mioriţa.
După lecţii, din nou program de joacă, şi asta înseamnă filme pentru copii pe DVD, pentru că în Valea Screzii nu există abonament la cablu, jocuri de cărţi, jocuri pe calculator, ieşit pe afară ori pur şi simplu discuţii ca între băieţi ori cu musafirii. Pentru că, povesteşte doamn