Spectrul recesiunii, şomaj record, perspectiva pierderii notei maxime, iată care este ambianţa economică în acest final de an în Franţa. În plus, francezii au aflat că anul viitor statul va trebui să împrumute pe piaţa financiară 178 de miliarde de euro.
Deşi francezii sunt preocupaţi în aceste zile de cumpărăturile de Crăciun, iar unii dintre ei încearcă să uite de cotidian plecând în vacanţă, anul se încheie într-o atmosferă glacială pentru economie. Unii politicieni subliniază faptul că anul acesta, statul a împrumutat şi mai mulţi bani, mai precis 184 de miliarde de euro. Bugetul pe anul viitor este supus deci unui regim de slăbire. Dar nu se ştie deocamdată cu ce rată a dobânzilor va obţine Franţa banii de care are nevoie în 2012, pentru că în perspectiva scăderii acelui faimos triplu A, de care era atât de mândră, s-ar putea să plătească mai scump.
Pe ansamblul zonei euro vor fi împrumutaţi anul viitor 800 de miliarde de euro, ne informează suplimentul economic al ziarului Le Figaro. Germania rămâne ţara care are nevoie de cele mai mari împrumuturi, pe locul al doilea situându-se Italia şi pe locul al treilea Franţa. Sume colosale vor continua deci să fie vehiculate între pieţele financiare şi zona euro, pentru că, mai arată ziarul citat, pe 2012 şi 2013 împrumuturile estimative se ridică la 1.700 de miliarde de euro.
Anul care se apropie este considerat ca fiind unul al tuturor pericolelor, atât pentru Franţa, cât şi pentru zona euro. Printre cifrele proaste care sunt anunţate la Paris în acest sfârşit de an se află şi cele care ţin de deficitul comercial: în raport cu restul lumii, Franţa afişează un deficit record de 75 de miliarde de euro. Iar printre frazele cele mai pesimiste merită reţinută aceasta, pronunţată de Jean-Pierre Jouyet, preşedintele autorităţii pieţelor financiare: "ar trebui un miracol ca Franţa să-şi poată menţine t