Parlamentul a respins, ieri, moţiunea de cenzură împotriva cuplării alegerilor, ceea ce echivalează cu adoptarea legii.
Moţiunea de cenzură iniţiată de USL a fost respinsă, ieri, de Parlament neîntrunind numărul de voturi necesare. S-au înregistrat doar 209 voturi favorabile şi patru împotrivă, în condiţiile în care pentru adoptarea moţiunii ar fi fost necesare 236 de voturi. Respingerea moţiunii de cenzură echivalează cu adoptarea legii pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi care prevede că alegerile locale şi parlamentare vor avea loc în aceeaşi zi.
Parlamentarii PDL, UNPR şi UDMR nu au fost lăsaţi de conducerile partidelor să îşi exprime opţiunea de teamă ca, la adăpostul votului secret cu bile, să nu sprijine moţiunea de cenzură. În acest fel, o prevedere cu un impact important asupra democraţiei din România va intra în vigoare deşi doar patru parlamentari au fost „pentru" iar 209 au fost „împotrivă".
Argumentele premierului Emil Boc împotriva comasării au fost legate de economiile la bugetul de stat şi evitarea luptelor politice. „Să le spunem lucrurilor pe nume: ştiţi cu toţii ce înseamnă două campanii electorale pe parcursul unui singur an: încetinirea motoarelor dezvoltării, dispute politice şi paralizarea activităţii statului", a afirmat Emil Boc în faţa parlamentarilor.
Criticile Opoziţiei
Afirmaţiile sale au fost contestate de liderii Opoziţiei, şeful PSD, Victor Ponta, comparându-l pe Emil Boc cu fostul demnitar comunist Emil Bobu. „Emil Boc seamănă cu Emil Bobu, este la fel de stupid. Noi vorbeam despre comasarea alegerilor, iar el vorbea de măreţele realizări. Igaş e la fel de analfabet ca Postelnicu, nu este în stare să lege o frază, iar Elena Udrea este la fel de arogantă şi lipsită de cultură ca Elena Ceauşescu", a declarat Ponta.
„Ce ne spune nouă azi clar primul ministru? Despre campaniile elector