Dezechilibrele din balanţa comercială dintre România şi China, în favoarea acesteia din urmă, încep să se atenueze. La începutul acestei săptămâni, în cadrul unei discuţii cu exportatorii, preşedintele Traian Băsescu, spunea acestora: "semnele care încep să apară în relaţia cu China. Se pare că începem să avem o creştere mai mare a exporturilor, decât creşterea importurilor din China".
Evoluţia este confirmată de Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. "Se constată un reviriment. Anul acesta raportul exporturilor către China faţă de importuri, va ajunge la 1 la 6, de la 1 la 16", spune el. Surse diplomatice au declarat ziarului România Liberă că exporturile noastre către această ţară au atins deja în primele trei trimestre, nivelul înregistrat pe întreg anul trecut. "Rezultă un trimestru de surplus în exporturile faţă de această ţară", au afirmat acestea. Potrivi lor, raportul ar fi ajuns chiar la 1 la 4,5.
Subvenţii ba, facilităţi da
Care sunt însă misterele acestei evoluţii? Una din explicaţii ar putea fi, nu atât vreun spor de competitivitate obţinut în ultimii ani de către produsele româneşti, cât faptul că "sunt anumite produse pentru care Guvernul chinez acordă subvenţii ca să fie exportate din România", după cum spune preşedintele Traian Băsescu.
Mecanismele unei astfel de scheme, de încurajare a unor firme chineze să facă anumite importuri, nu sunt însă publice. Termenul de "subvenţie" este interzis în limbajul actual al specialiştilor în comerţ exterior din ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Gabriel Ghelmegeanu afirmă că aceste ajutoare îmbracă forma unor împrumuturi bancare acordate de stat, cu dobânzi modice de sub 1%, acordate firmelor ce fac importuri. "Acordarea de subsidii sau reduceri de taxe vamale nu sunt permise deoarece China este part