Deputaţii francezi au votat joi proiectul legii care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, pedeapsa stabilită putând ajunge la amendă de 45.000 de euro sau închisoare pe un an. Turcia a reacţionat imediat prin rechemarea ambasadorului de la Paris.
Franţa recunoscuse încă din 2001 existenţa genocidului comis de Turcia otomană împotriva armenilor în perioada 1915-1917, care s-ar fi soldat cu circa 1,5 milioane de victime. Contestarea genocidului armean nu era însă penalizată la fel ca în cazul genocidului evreilor în Al Doilea Război Mondial.
Legea iniţiată de formaţiunea UMP a preşedintelui Nicolas Sarkozy, care se opune deschis aderării Turciei la UE, urmează a fi transmisă spre adoptare şi Senatului francez. Politicienii francezi nu se aşteaptă însă ca proiectul să fie votat şi în camera superioară şi să intre în vigoare în cursul anului electoral care urmează.
Turcii se consideră insultaţi
Turcia contestă oficial termenul de genocid la adresa armenilor, deşi recunoaşte că mai multe sute de mii de armeni au fost ucişi în Primul Război Mondial, după deportarea din regiunile Anatolia şi Cilicia. De asemenea, aproape 3.000 de rezidenţi turci au protestat joi în faţa parlamentului de la Paris împotriva adoptării legii, reclamând că le restrânge dreptul la liberă exprimare.
Premierul turc, Reccep Erdogan, a subliniat că problema este una care trebuie lăsată istoricilor şi a acuzat Franţa că uită de propria istorie marcată de masacre coloniale. „Cei care vor să vadă genocid ar trebui să se uite împrejurul lor şi să îşi vadă propria istorie murdară şi însângerată", a spus el.
Repercursiuni
Rechemarea ambasadorului turc reprezintă un gest de protest diplomatic şi rămâne de văzut dacă Turcia va recurge şi la alte măsuri, având în vedere şi sentimentulde frustrare din rândul turcilor, care se simt nedoriţi în Euro