De Revelion, dacă aţi consumat un pahar de vin sau o bere, ar fi bine să apelaţi la serviciile unui taximetrist sau ale transportului în comun. Asta dacă mai vreţi să aveţi permis de conducere. De la 1 ianuarie intră în vigoare noul cod rutier, care scade pragul alcoolemiei de la care fapta este considerată o infracţiune.
Acest prag scade la 0,5 la mie, ceea ce înseamnă că, dacă un agent vă opreşte şi vă supune testului de alcoolemie, iar acesta va indica, de exemplu, o valoare de 0,3 la mie în aerul expirat (0,6 alcoolemie la testul de sânge) vă veţi alege cu dosar penal, pe lângă suspendarea permisului. De asemenea, riscaţi şi o pedeapsă cu închisoarea între 1 şi 5 ani.
Tot de la 1 ianuarie, valoarea unui punct amendă va creşte la 70 de lei, de la 67 de lei, cât este în prezent.
În aceste condiţii, iată cum se vor modifica cele mai frecvente amenzi date de poliţişti pentru abaterile de la lege: 2 puncte penalizare şi amendă între 147 şi 220 de lei pentru folosirea telefonului mobil, lipsa centurii de siguranţă, oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10 – 20 km/h.
Trei puncte penalizare şi amendă între 295 şi 370 de lei îi aşteaptă pe cei care staţionează în loc nepermis, depăşesc viteza legală cu 20 – 30 km/h.
Cu patru puncte penalizare şi amendă între 440 şi 590 de lei urmează a fi sancţionaţi cei care depăşesc viteza legală cu 30 – 40 km/h; şase puncte penalizare şi amendă de la 665 la 1474 lei îi aşteaptă pe cei care depăşesc viteza cu 40 – 50 km/h.
Depăşirea vitezei cu peste 50 km/h, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, neacordarea de prioritate pietonilor, autovehiculelor, circulaţie pe contrasens sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice înseamnă, pe lângă amenda care poate ajunge la 1475 lei, şi reţinerea permisului de conducere.