Foarte mulţi reprezentanţi ai autorităţilor şi partidelor politice şi extrem de puţini zălăuani de rând au participat, astăzi, la festivităţile organizate în faţa Troiţei pentru marcarea împlinirii a 22 de ani de la Revoluţia din 1989.
"Din fericire, în Sălaj nu am avut victime în decembrie 1989. Dar asta nu înseamnă că sălăjenii nu şi-au dorit să răstoarne sistemul totalitar" - a explicat, în discursul său, prefectul Vegh Alexandru.
La rândul său, colonelul în rezervă Toader Mănăilă, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", a explicat cum a fost posibil că niciun sălăjean să nu îşi pairdă viaţa în acele vremuri tulburi. "În Sălaj, Revoluţia în început în 22 decembrie, la ora 12.30, după plecarea lui Ceauşescu. Zălăuanii s-au strâns în faţa Consiliului Judeţean şi au vrut să intre. Le-am spus că nu are rost, pentru că acolo sunt doar funcţionarii de serviciu. Şi le-am mai spus că, la Timişoara, începând din 16 decembrie se trage şi mor oameni, şi că şi la Cluj şi în alte oraşe din ţară s-a tras în oameni şi sunt victime. Zălăuanii au înţeles şi nu au mai intrat", îşi aminteşte militarul.
El spune că lipsa victimelor se datorează şi înţelegerii de care au dat dovadă, la acea vreme, instituţiile statului. "Am luat legătura imediat cu unităţile militare din Zalău şi Şimleu Silvaniei, iar şefii de acolo mi-au spus că sunt de partea revoluţionarilor. Am luat legătura şi cu Securitatea, Miliţia şi Pompierii, care mi-au spus acelaşi lucru", a mai spus, în faţa celor adunaţi azi în faţa Troiţei, Toader Mănăilă.
Festivitatea de azi a inclus un ceremonial militar şi religios, dar şi depuneri de coroane la Troiţa ridicată în centrul oraşului în memoria evenimentelor din decembrie 1989. Au depus coroane reprezentanţii instituţiilor publice, ai partidelor politice şi ai unor ONG-uri. De departe, cea mai numeroasă d