N-ai zice ca e criza si ca nu sunt bani. Datele din septembrie arata ca romanii plecati in strainatate au retras din bancomatele din afara tarii aproape o jumatate de miliard de lei (473 mil lei, adica aproximativ 110 milioane de euro), potrivit unor informatii din BNR. In acelasi timp, strainii aflati in Romania au retras din bancomatele noastre dublu, adica aproape un miliard de lei (aprox 220 mil. euro). Pentru romani, sumele retrase din ATM-urile din strainatate sunt un record al ultimilor doi ani. Asta in conditiile in care potrivit datelor INS, plecarile turistice in afara Romaniei s-au imputinat.
Desigur, exista o ciclicitate. Retragerile au loc cu intensitatea cea mai ridicata in perioada verii si a toamnei, cand lumea e iesita sa faca shopping. Tot mai putini romani retrag tot mai multi bani de la ATM-uri, atunci cand se afla in strainatate. De pilda, conform INS, in primele 9 luni din acest an, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 5,92 milioane, în creştere cu 1,4% faţă de perioada 1.l-30.IX.2010.
Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 57,1% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (34,6%), Bulgaria (17,7%), Germania (8,8%), Italia (8,0%) şi Polonia (6,2%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1.l-30.IX.2011 de 8,58 milioane, în creştere cu 0,9%, comparativ cu perioada 1.l-30.IX.2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, adica 72,3% din numărul total de plecări.
Drept e ca lucram cu med