Anul 2011 a insemnat o cursa aproape neincetata dupa planete asemanatoare Pamantului si, desi candidati sunt, deocamdata nu exista certitudinea ca o astfel de planeta ar exista. Se fac cercetari, iar primele concluzii vor fi anuntate in vara acestui an, in luna iunie sau iulie, dupa cum au anuntat oamenii de stiinta.
Recent, astronomii au descoperit primele doua planete de marimea Pamantului, care orbiteaza in jurul unei stele similare cu soarele nostru. Este vorba de Kepler 20f si de Kepler 20e, planete stancoase, cu o compozitie asemanatoare Terrei. Kepler 20f are exact aceeasi marime ca a Terrei, in timp ce Kepler 20e, cealalta planeta, este putin mai mica decat Terra si mai apropiata de steaua sa.
Au fost descoperite primele planete de marimea Pamantului (Video)
Descoperirea este importanta deoarece este prima confirmare ca exista planete de marimea Pamantului, sau chiar mai mici, in afara sistemului solar. In plus, ele se afla la distanta potrivita pentru a permite existenta apei in stare lichida, conditie esentiala pentru existenta vietii.
La inceputul anului viitor, o alta lista a planetelor ce ar putea indeplini conditiile pentru a fi locuibile va fi facuta publica, relateaza csmonitor.com. Principalele doua conditii ce trebuie sa fie indeplinite sunt ca acestea sa se afle in zona locuibila si sa fie de marimea planetei noastre, explica Natalie Batalha, din cadrul NASA.
Anul 2011 a insemnat o crestere considerabila a numarului de exoplanete cunoscute. Daca la inceputul anului au fost confirmate 528, in doar cateva luni - la 16 ani de cand prima planeta extraterestra a fost descoperita orbitand o stea precum un soare - numarul acestora a ajuns la 713. Insa mii de alte planete se afla in atentia astronomilor, urmand sa fie "investigate".
Luna aceasta, astronomii implicati in misiunea Kepler