Euro a coborât ieri foarte aproape de pragul psihologic de 4,3 lei, cursul atingând un minim al ultimelor trei luni pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare internaţionale.
BNR a afişat ieri o paritate de 4,3045 lei/ euro, nivel sub care moneda europeană nu mai scăzuse de la jumătatea lunii septembrie.
"Evoluţia bună a activelor cu risc relativ ridicat a ajutat leul să se aprecieze şi o testare a pragulul pshiologic de 4,30 lei/euro pare iminentă. Depinde însă de rezultatul injecţiei de lichiditate pe termen lung a băncii centrale europene", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.
Mai multe bănci au împrumutat ieri aproape 500 mil. euro pe trei ani de la Banca Centrală Europeană (BCE), operaţiunea fiind un succes, spun analiştii. Injecţia de lichiditate a fost un semnal puternic pentru investitori, iar euro a câştigat teren în faţa dolarului american.
Şi monedele din regiune s-au apreciat faţă de euro şi dolar pe fondul scăderii aversiunii la risc a investitorilor. Zlotul polonez, de exemplu, a câştigat ieri 0,6% în faţa euro şi peste 1% în faţa dolarului. Susţinut de un euro mai puetrnic, leul s-a apreciat la rândul său cu 0,5% faţă de dolarul american, până la 3,2787 lei/dolar. Leul a s-a menţinut constant pe tot parcursul şedinţei de ieri, iar spre sfârşitul zilei tranzacţiile se perfectau la 4,304 lei/euro faţă de 4,305 lei/euro la debutul şedinţei. "Cursul a înregistrat o volatilitate foarte scăzută pe o piaţă destul de liniştită", a comentat un dealer.
Leul a câştigat aproape 1% în faţa monedei europene în ultima săptămână, evoluţie susţinută de îmbunătăţirea sentimentului pe pieţele internaţionale şi de sumele trimise în ţară de românii care lucrează în străinătate. Banca Centrală Europeană a afişat ieri un curs de schimb de 4,3063 lei/euro faţă de 4,34-4,35 lei/euro săptămâna trecut