Consumatorii în cele 17 state ale zonei euro au devenit mai pesimiști în legătură cu viitorul, în luna decembrie, pe măsură ce criza fiscală a uniunii monetare s-a adâncit, un număr crescând de guverne a început să implementeze măsuri dure de austeritate iar prognoza economică pentru anul viitor indică o intrare tot mai certă într-o recesiune.
Comisia Europeană a declarat, miercuri, că rezultatele preliminare ale sondajului asupra încrederii indică faptul că indicele principal al acesteia a scăzut la -21,2 de la -20,4 în noiembrie, a șasea lună consecutivă de declin.
La fel ca și în lunile precedente, acest declin probabil reflectă creșterea îngrijorărilor asupra perspectivelor economice și asupra pieței muncii, deși comisia nu va oferi o analiză detaliată a acestui sondaj până la începutul lunii viitoare.
„Creșterea austerității fiscale, a șomajului, tensiuni crescânde asupra riscului suveran precum și haosul de pe piețele fiannciare constituie un cocktail otrăvit pentru încrederea consumatorilor”, a declarat Howard Archer, economist la IHS Global Insight, cel mai mare furnizor de informații economice și financiare din lume. „Mai mult, puterea de cumpărare este, în continuare, afectată negativ în multe țări din cauza inflației ridicate și a înghețărilor salariale”, a adăugat acesta.
Confruntați cu perspectiva unei recesiuni, consumatorii nu reacționează la măsurile de stimulare
Scăderea încrederii face improbabilă o creștere a consumului în lunile următoare, fapt care va lipsi economia de un sprijin esențial într-un moment în care guvernele reduc drastic din cheltuieli.
Studiile recente asupra activităților companiilor au indicat că economia zonei euro se va contracta în acest trimestru, în timp ce informațiile oficiale arată că PIB-ul a șase țări membre zonei euro se afla deja în declin în trimestrul al treilea. @N_P