Este o acţiune de urgenţă: BCE a pus la dispoziţia băncilor europene o linie de credit nelimitată în sumă, dar limitată în timp. Mişcarea le va asigura supravieţuirea, având în vedere că instituţiile financiare sunt dependente de împrumuturi.
O cură de dezintoxicare s-ar dovedi foarte dureroasă, mai ales că ea ar presupune nu mai puţin găsirea unei rezolvări la criza datoriilor. Aşadar, ce se întâmplă?! Drept recompensă că au administrat atât de responsabil banii în ultimii ani, băncile primesc din nou câţi bani au ele chef. Altfel, nu-i aşa, suntem cu toţii ameninţaţi de un colaps al sistemului financiar.
Banca Centrală Europeană nu numai că a înregistrat o premieră, ci şi un record: a împrumutat într-o singură zi 489 de miliarde de euro! Acestea sunt momentele în care vedem cu toţii cât de multă putere au bancherii de fapt. Ei pot inventa bani din nimic şi pot ignora orice regulă sau lege. De ce? Pentru că altfel există ameninţarea inflaţiei. Numai că acest risc nu există încă. Pentru că băncile nu pun banii în circulaţie, ci îi ţin pentru vremuri grele. Creditarea este ca şi inexistentă. În schimb, pericolul unui colaps bancar generalizat este real, el este mai mare decât în 2008. Acesta este singurul motiv pentru care mişcarea BCE este justificată, dar ea trebuie însoţită de o altă măsură mult mai importantă: găsirea unei soluţii definitive la criza datoriilor.
The Guardian: Bradley Manning va fi consemnat mai bine în istorie
Persoana care poate a inspirat toate revoltele şi revoluţiile acestui an se află acum în faţa unui tribunal şi este ameninţat cu închisoarea pe viaţă. Bradley Manning este acel militar american, care i-a oferit platformei WikiLeaks muniţia pentru dezvăluirile care au zguduit lumea. Este vorba de documente militare despre operaţiunile din Afganistan, despre jurnalele de război din Irak şi, cel mai impor