Intre Craciun si Revelion. Atunci va fi publicat proiectul celei mai importante legi din ultimul deceniu: cea a reformei sistemului medical. S-a ajuns aici in urma unei povesti absurde care poate lasa loc manipularii opiniei publice sau unor neclaritati cu efect imediat si prelungit asupra sanatatii noastre.
Cronometrul a inceput sa ticaie in vara acestui an, atunci cand FMI a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa finalizeze pana la sfarsitul lui 2011 un proiect de lege prin care sistemul medical romanesc sa fie reformat. Acesta a fost pistolul pus la tampla unor politicieni deloc dornici sa schimbe un sistem bine uns in favoarea unora.
In ianuarie 2011, directorul CNAS Lucian Duta nu era deloc optimist in privinta introducerii caselor de asigurari private, acuzand lipsa de curaj a clasei politice in a-si asuma reforma. Sub amenintarea FMI, lucrurile au inceput insa sa se miste si o echipa coordonata de Cristian Vladescu, fostul sef al Comisiei Prezidentiale pe Sanatate, a inceput sa scrie proiectul. Principiul de baza: introducerea competitiei in sistem. Ramanea de vazut cum va fi aplicat acest principiu, altfel dezirabil. Tocmai de aceea, toata lumea a inceput sa astepte publicarea proiectului noii legi.
La inceput au aparut informatii pe surse, apoi in cateva declaratii publice Cristian Vladescu si consilierul prezidential Virgil Paunescu au explicat principiile mari ale proiectului. Insa a inceput si seria declaratiilor contradictorii ale presedintelui Traian Basescu:
august 2011: "Sper ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua lege a sanatatii."Si toamna a trecut...
noiembrie 2011: "Sper ca noua lege a Sanatatii va fi adoptata in cel mai scurt timp, fie de Parlament, fie prin asumare de catre Guvern. Sper ca cel mai tarziu saptamana viitoare proiectul sa fie lansat in dezbatere publica".Si