Fostul șef al Executivului de la Chișinău susţine că ţara noastră deja în 1991 era dezavantajată în comparaţie cu statele baltice, care, scăpate din închisoarea sovietică, n-au mai vrut să facă parte dintr-o nouă structură alături de fostele „republici-surori".
„La finele anului 1990, la Riga, Tallinn sau Vilnius puteai să întâlneşti specialişti veniţi din Germania, Suedia, Norvegia sau SUA. Aceştia le acordau ajutor pentru a realiza reformele economice şi politice şi pentru a ieşi din spaţiul sovietic. Toate cele trei ţări se bucurau de un sprijin impunător din partea Occidentului. Noi însă abia în ultimii doi-trei ani beneficiem de o astfel de asistenţă", afirmă Valeriu Muravschi.
De 20 de ani, CSI ține Republica Moldova legată de Rusia
Fostul prim-ministru crede că vinovată e şi elita politică de la noi, care nu a avut o viziune clară în privinţa direcţiei de dezvoltare. „Acum avem o şansă de a ne rupe spaţiul estic şi ar fi păcat să nu folosim cu cap asistenţa din exterior", precizează Muravschi.
Totodată, el nu crede că o eventuală ieşire din CSI ar avea un impact pozitiv imediat asupra procesului de integrare în UE. „Chiar dacă va dura încă 20 de ani până vom fi acceptaţi în UE, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să facem reforme pentru a ajunge la standardele europene", spune economistul.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md