Puţin probabil ca o bancă din România să cadă - în ansamblu, poziţia sistemului bancar rămâne una echilibrată, spune reprezentantul FMI
"Dacă ne-am afla într-o problemă severă, este posibil să extindem valoarea aranjamentului. (...) Acest lucru a mai fost făcut şi în alte ţări"
Oficialul Fondului a avertizat şi că este posibilă revenirea presiunilor pe curs şi ieşiri de capital
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune că este puţin probabil ca o bancă din România să cadă, arătând că deşi unele instituţii de credit au transferat bani în afara ţării, altele au adus capital, astfel că în ansamblu poziţia sistemului bancar rămâne una echilibrată. Întrebat dacă acordul cu instituţiile internaţionale este suficient pentru situaţia în care o bancă din România ar da faliment, Franks a afirmat că un astfel de scenariu este puţin probabil, iar dacă totuşi s-ar întâmpla, suma disponibilă din acord ar putea creşte în foarte scurt timp.
"Există riscuri (...) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Dacă ne-am afla într-o problemă severă, este posibil să extindem valoarea aranjamentului stand-by într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost făcut şi în alte ţări", a declarat Franks pentru Mediafax. În ceea ce priveşte riscul ca băncile străine să-şi retragă finanţările din România în perioada următoare, oficialul FMI a arătat că, într-adevăr, unele bănci au redus expunerile pe România, însă altele au majorat-o, astfel că impactul a fost relativ neutru.
Şeful Supravegherii de la BNR, Nicolae Cinteză, declara la rândul său în urmă cu aproape două săptămâni că sistemul bancar este stabil şi, cel puţin în 2012, nu va exista o situaţie care să necesite crearea unei bănci-punte. FMI a aprobat, luni, al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fisc