Pete roşii pe faţă şi pe mâini, însoţite de senzaţia de mâncărime şi de usturime, apărute chiar şi supă o expunere scurtă la aer rece nu sunt semnul unor degerături ci ale alergiei la frig, spun medicii alergologi.
Persoanele alergice la frig reacţionează la temperaturile scăzute prin modificări ale pielii caracteristice unei urticarii. Tegumentele se acoperă cu inestetice pete roşii, mai mari sau mai mici, ce dau senzaţie de mâncărime şi de usturime. Cel mai frecvent, aceste semne apar pe zonele expuse la frig, dar uneori se extind şi la nivelul picioarelor, indiferente la protecţia oferită de încălţăminte. Petele pot să dispară la câteva minute după încetarea frigului, dar pot persista şi o jumătate de zi. Uneori, aspectul lor se agravează odată cu intrarea "la căldură".
Cauza bolii este neclară
La persoanele afectate, celulele din piele reacţionează la frig prin eliberarea de histamină, substanţă care produce înroşirea şi senzaţia de arsură. Alergia la frig este frecvent confundată cu o boală dermatologică, de aceea "beneficiază" de tratamente greşite. Medicul poate apela la un test constând în aplicarea unui cub de gheaţă pe antebraţul pacientului. Dacă pielea reacţionează prin înroşire, umflare şi mâncărimi, este foarte probabil că acesta este alergic.
Apa rece, posibil pericol
Afecţiunea face parte dintr-o categorie mai largă de boli hipersensibilizante, în care intră şi alergia la soare, la căldură sau la vânt. O formă de alergie la frig este şi reacţia anormală la apa rece. Persoanele ale căror mâini se înroşesc puternic atunci când spală vase sau rufe cu apă rece pot fi, de fapt, alergice. Mai grav este că, în unele cazuri, boala are manifestări severe, ce cuprind şi alte părţi ale organismului. De exemplu, unele persoane pot avea senzaţia de sufocare atunci când consumă lichide foarte reci, din cauza umflării ţesuturilor de la