Reforma sistemului de pensii, creşterea fiscalităţii şi în special a impozitelor percepute pentru locuinţe sunt principalele măsuri din noul plan italian de austeritate adoptat astăzi de Senatul de la Roma. Planul noului premier italian Mario Monti cuprinde, totodată, şi măsuri pentru relansarea economiei, transmite AFP. Sursa: REUTERS
Măsurile incluse în acest plan ar trebui să reducă deficitul bugetar cu 20 de miliarde de euro pentru a se ajunge la echilibrul bugetului de stat în anul 2013, transmite Agerpres.
Reforma sistemului de pensii
Reforma sistemului de pensii prevede creşterea numărului de ani de cotizare la 41 pentru femei şi 42 pentru bărbaţi, de la 40 în prezent. În plus, vârsta de pensionare a femeilor care lucrează în sistemul privat va creşte de la 60 de ani în prezent, la 62 de ani în anul 2012 şi până la 68 de ani în anul 2018, egalând vârsta de pensionare a bărbaţilor.
De asemenea, în următorii doi ani pensiile mai mari de 1.400 de euro lunar (sună de trei ori mai mare decât pensia minimă) nu vor mai fi indexate cu rata inflaţiei. Se va institui şi o taxă specială asupra pensiilor care depăşesc valoare de 200.000 de euro anual.
Măsurile de austeritate
În sectorul imobiliar va fi reintrodusă taxa pe locuinţa principală, care a fost eliminată în anul 2008. Vor fi impozitate suplimentar şi produsele de lux (maşini cu capacitate cilindrică mare, iahturi, avioane).
Alte taxe vor fi percepute asupra activelor financiare din străinătate, dar şi asupra bunurilor ascunse în alte ţări şi legiferate prin amnistia fiscală dată de guvernul Berlusconi. Creşterea TVA-ului cu două punce procentuale până la 23% este considerată necesară începând din luna septembrie 2012.
Totodată, vor mai creşte şi accizele pe carburanţi. Bugetele colectivităţilor locale vor fi reduse. Pentru a