În Franţa, de aproape o săptămână, plecările în vacanţă şi transporturile aeriene sunt perturbate de o grevă a agenţilor de securitate. Guvernul preconizează introducerea serviciului minim obligatoriu în aeroporturi.
Matei Vişniec:
Canalele de televiziune au difuzat în aceste zile multe imagini cu călători aşteptând în diverse aeroporturi, cu familii care şi-au ratat plecarea în vacanţă, cu oameni care au stat ore şi ore la coadă înainte de a-şi putea livra bagajele şi de a fi controlaţi pentru a putea urca în avion.
Preşedintele Nicolas Sarkozy consideră că imaginea sa este prima care are de suferit în aceste condiţii, când mulţi francezi, exasperaţi deja de dificultăţile economice pe care le-a adus anul 2011, nu reuşesc nici măcar de Crăciun să poată pleca normal pentru câteva zile în vacanţă. De partea cealaltă a baricadei se află agenţii de securitate, care cer pur şi simplu mărirea salariilor cu 200 de euro şi care se plâng de condiţiile grele de muncă pe fondul creşterii traficului aerian.
Sindicatele întreprinderilor de securitate, care afişează un efectiv de 10.000 de salariaţi, au declarat miercuri că negocierile cu direcţiile respective se află într-un impas total, în ciuda faptului că guvernul a trimis un mediator. Pe acest fond a fost relansată în Franţa dezbaterea legată de dreptul la grevă în sectorul transporturilor aeriene.
Greva din Franţa pare să-i fi inspirat şi pe belgieni, care au decis să paralizeze joi transporturile publice în semn de protest faţă de reforma sistemului de pensii. În Belgia însă, greva urmează să afecteze şi alte sectoare precum poşta şi administraţia publică. Matei Vişniec: Agenţii de securitate din aeroporturile franceze, în grevă
În Franţa, de aproape o săptămână, plecările în vacanţă şi transporturile aeriene sunt perturbate de o grevă a agenţilor de securitate. Guvernul preconizeaz