Romania are pentru prima data o lege a parteneriatului public-privat, menita sa reprezinte un instrument de dezvoltare si modernizare care sa permita realizarea proiectelor mari de investitii si sa faciliteze dotarea Romaniei cu infrastructura rutiera, agricola, juridica, energetica si de sanatate. Ministerele si-au stabilit prioritatile pentru perioada care urmeaza. 4 proiecte sunt prioritare in domeniul energiei: proiectul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti. Proiectele se afla in diferite faze de implementare.
Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan- Georgia- Romania Interconnector) s-a publicat la inceputul lunii anuntul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat in luna aprilie a anului urmator.
Proiectul Tarnita Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,1 miliarde euro, fara TVA. Deja este in curs de derulare procedura de elaborare a documentatiei de licitatie pentru selectarea investitorilor. Urmatorul pas este aprobarea strategiei de atragere a investitorilor de catre comisia de negociere si documentatia de participare la licitatie.
Proiectul privind Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va asigura dublarea productiei nationale de energie electrica din surse nucleare. Valoarea estimata a realizarii proiectului este de 4 miliarde euro. Reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucuresti, al Consortiului coreean BKB CO., Ltd. si al Candu Energy au ridicat documentatia pentru depunerea de oferte angajante. In urma delegatiei de la Beijing, de la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano - Chineza de colaborare economica, firma China Guangdong Nuclear Power Group a primit documentatia pentru depunerea unei oferte angajante. Momentan, proiectul se afla in faza procedu