Biserica din Pietrari (jud. Vîlcea) este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, cu următoarele coordonate: VL-II-m-B-09869, Biserica de lemn „Sf. Nicolae“ sat PIETRARI; cătun Angheleşti, 1737.
Biserica a fost „redescoperită“ de dl Alexandru Nancu, în cadrul unui proiect de inventariere, studiere şi restaurare a bisericilor de lemn din nordul Olteniei, pe care Fundaţia HAR – condusă de dl Nancu – îl desfăşoară, încă din anul 2000, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Vîlcea.
Amplasată în cimitirul cătunului, scoasă din cult şi folosită ca depozit de materiale, biserica se afla într-o stare proastă de conservare. Cum sătenii îşi construiseră deja o biserică nouă, de zid, în imediata apropiere, este probabil că ceea ce se aştepta era dispariţia ei pe cale naturală, prin ruinare. Nimeni nu era interesat să ştie, să preţuiască şi să încerce să păstreze calităţile care făcuseră ca biserica să fie înscrisă în Lista Monumentelor Istorice încă din 1955.
DE ACELASI AUTOR Contele de Rîmnic Printre blocuri la Focşani Evanghelie Zappa şi reşedinţa lui de la Broşteni, Ialomiţa La CăiuţiÎn aceste condiţii, „primul demers pe care l-am întreprins a fost măsurarea bisericii, fotografierea ei, întocmirea releveelor si apoi redactarea unei schiţe monografice, folosind datele existente la acel moment. Istoria monumentului era la fel de sumară ca a mai tuturor bisericilor din lemn, pentru că puţini dintre istoricii de artă, mult prea copleşiţi de importanţa ctitoriilor domneşti şi boiereşti de zid, au acordat de-a lungul timpului importanţa cuvenită acestor vechi lăcaşe. Într-un sat din judeţul Suceava (la Lămăşeni), oamenii locului i-au pus un nume cît se poate de sugestiv micii biserici din lemn de secol XVIII, moştenite din străbuni: i-au spus „bunica bisericilor» mai noi ridicate în zonă. Noi aveam să descoperim nu o bunică, ci o străbunică, rămasă în viaţă, a lăca