O nouă lege năstruşnică, Legea nr. 220/ 2011 privind participarea pacienţilor cu coplată la serviciile medicale, a fost publicată în Monitorul Oficial al României la sfârşitul lunii noiembrie 2011.
Bazaconia prevăzută de această dată în lege se numeşte coplată şi reprezintă o sumă suplimentară de bani pe care pacientul trebuie să o dea obligatoriu pentru fiecare consultaţie medicală pe care o solicită la medicul de familie, la medicul specialist sau la un spital. Cei care au născocit noua taxă motivează fără niciun argument pertinent, că necesara coplată va echilibra în mod miraculos cererea de servicii medicale. Uluitor de aberant este faptul că nu se ştie nici în prezent care este valoarea acestei taxe către cei trei furnizori clasici de servicii medicale.
Un invitat la o emisiune tv, un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, se învârte ca o găină în jurul grămezii de gunoi, reuşind de fiecare dată să evite un răspuns concret. Deşi totul se va petrece în realitate, cam prin luna martie 2012, în mintea domnului secretar de stat, totul este de un abstract pefect. Adică, nu se cunoaşte care va fi valoarea coplatei, nu se ştie cum va fi contabilizată coplata şi cum va fi folosită aceasta. Se cunoaşte doar atât: pacientul se prezintă la furnizorul de servicii medicale, plăteşte o taxă şi primeşte o bucată de carton, denumită pompos, tichet moderator de sanatate. Iată ce poate deveni o modestă bucată de carton, atunci când Parlamentul îi acordă o atenţie deosebită. Din cei aproape 20 de milioane de cetăţeni români- să zicem!- , se afirmă că vreo 8 milioane vor fi scutiţi de această taxă ne-mizericordioasă: copiii, bolnavii cronici şi săracii săraci. La nivelul medicului de familie, banii din coplată vor fi chipurile folosiţi pentru o dotare mai bună a cabinetelor medicale cu aparatură modernă şi bineînţeles cu alte „angarale”, de care este sau nu nevo