În NHL, jucătorii se împart în două: cei cu adevărat valoroşi şi bătăuşii. Derek Boogaard a fost un jucător din NHL, din categoria bătăuşilor, care a decedat în mai 2011, din cauza abuzului de medicamente şi alcool. Cercetătorii i-au recoltat creierul pentru a vedea dacă Boogeyman suferea de vreo boală, indusă sau nu de pumnii primiţi în cap.
Timp de 6 luni, The New York Times a făcut un demers jurnalistic excepţional, documentînd şi spunînd în trei episoade povestea de viaţă şi de moarte a lui Boogaard.
Există această specie în NHL, jucătorii care nu strălucesc în joc, dar care fac spectacol încăierîndu-se cu cîte un adversar, specializîndu-se pe bătaie, devenind celebri şi iubiţi pentru acest lucru. Boogaard a fost mereu masiv. Şi din această cauză antrenorii i-au încredinţat mereu rolul de bătăuş. Rolul acesta nobil şi barbar în acelaşi timp, de a fi apărătorul colegilor de echipă.
S-a dedicat bătăii
Boogeyman a renunţat să devină hocheist adevărat. A ajuns însă cel mai de temut jucător de pe gheaţă în NHL. Atingea 2,10 metri pe patine. În 6 sezoane în NHL, a reuşit doar 3 goluri, 1.411 minute pe gheaţă şi 589 de minute de penalizare.
Pe 13 mai, fraţii săi l-au găsit mort în apartamentul lui din Minneapolis. Supradoză de alcool şi pastile. Boogaard nu a dorit niciodată să recunoască faptul că pumnii încasaţi în boxul de pe gheaţă îi afectau creierul. Că avea modificări de personalitate, că deja avea dependenţe grave, care l-au şi ucis. Spunea că singurele probleme de sănătate sînt mîinile lovite, spatele, genunchii.
Copil bun, temător
La şcoală, nu se bătea prea des, dar şi cînd o făcea, învingea. Uneori se enerva rău şi nu se controla. Avea unele probleme comportamentale. "Făcea uneori nişte lucruri şi nu părea conştient de gravitatea lor", povesteşte tatăl său, Len. "Hocheiul ni s-a părut o idee bună, mai ales că