Casa Albă a condamnat joi seria de atentate criminale din Irak dar apreciază că forţele de securitate ale ţării sunt capabile să facă faţă unor astfel de violenţe care survin la câteva zile de la retragerea ultimelor trupe americane, relatează AFP.
"Astfel de tentative de oprire a progresului din Irak vor eşua. Irakul a mai suferit în trecut atacuri teribile ca şi acesta, iar forţele lor de securitate au demonstrat că sunt capabile să facă faţă şi să menţină stabilitatea" ţării, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney.
Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat la rândul său că există o legătură între aceste atentate şi "perioada vulnerabilă după retragerea forţelor americane". Acesta a solicitat liderilor ţării "să îşi rezolve rapid diferenţele" şi să se unească.
Peste zece atentate în Irak s-au soldat cu cel puţin 67 de morţi joi, la mai puţin de o săptămână de la plecarea ultimilor soldaţi americani din ţară după aproape nouă ani de prezenţă.
Aceste violenţe sunt primele după începutul crizei politice care ameninţă armistiţiul dintre diferitele forţe politice şi creşte temerile cu privire la revenirea luptelor între confesiuni.
"În trecut, irakienii şi-au demonstrat capacitatea de a depăşi tentativele de divizare. Îi îndemnăm în continuare pe lideri (irakieni) să dea dovadă de solidaritate în faţa dificultăţilor comune", a adăugat Carney, precizând că vicepreşedintele Joe Biden a discutat joi cu preşedintele irakian Jalal Talabani.
În cadrul acestei convorbiri telefonice, Biden, însărcinat cu problema irakiană de către administraţia Obama, a "susţinut eforturile (lui Talabani) şi ale altor lideri irakieni destinate favorizării dialogului care să permită tuturor grupurilor politice irakiene să-şi depăşească divergenţele", a precizat purtătorul de cuvânt.
Casa Albă